Home Energy Monitoring

Cast4All en Xemex bieden eigenaars, installateurs en beheerders van lage energie woningen een neutrale, efficiënte en zorgenvrije monitoringoplossing aan.

De oplossing bestaat uit een Xemex communicatiemodule die via Modbus opbrengsten en verbruik meet. Een applicatie met geïntegreerde probleemdetectie en optimalisatiealgoritmes bewaakt de goede werking van zonnepanelen en warmtepomp. Een dashboard geeft inzicht in het verbruik aan de bewoner en beheerder.

Het grote voordeel bestaat erin dat alle delen van deze oplossing onder controle komen van een neutrale partij zonder afhankelijk te worden van de lokale internetaansluiting.

Deze beproefde aanpak creëert aanzienlijke kostenbesparingen. De oplossing is gemakkelijk aanpasbaar aan specifieke noden en kan via een API eenvoudig worden gekoppeld aan CRM oplossingen. De software werkt volgens de principes van “Normalized Systems”, een methodologie voor beter en goedkoper software onderhoud die ook toelaat om snel stabiele oplossingen te ontwikkelen.

Deze technologie werd ontwikkeld in samenwerking met de Universiteit Antwerpen. De eerste applicaties draaien reeds 10 jaar zonder onderbreking.

Functionaliteiten

Metingen van het basissysteem

Het monitoringsysteem meet volgende parameters:

  • PV: opbrengst zonnepanelen achter de omvormer (AC)
  • WP-: Verbruik warmtepomp binnen unit
  • WP+: Verbruik warmtepomp buiten unit
  • Vent: verbruik ventilatiesysteem
  • HH: Huishoudelijk verbruik
  • CV: Ruimteverwarming (Joule) en verbruik warm tapwater (liter)
Veilige GPRS, 4G of NB-IoT communicatie

Tweemaal per dag worden de meetwaarden opgevraagd via het cellulair netwerk (2G, 4G of NB-IoT). Het datavolume per maand wordt zeer laag gehouden.

Alarm afhandeling

Er wordt veel aandacht besteed aan een doorgedreven alarmfiltering. Er wordt gestreefd naar het vermijden van onnodige of achterhaalde alarmen.

  • “Zero production” van de PV panelen;
  • Een vermindering van het rendement van zonnepanelen of warmtepomp;
  • Communicatie verlies tussen DINGate en server.
Rest API

De API (Application Program Interface) laat toe om externe applicaties te koppelen. Er is de mogelijkheid tot lezen van gegevens en schrijven van gegevens in de database.
Dit kan gebruikt worden om een bestaande klantportal te koppelen of om gegevens uit te wisselen met een
bestaande CRM applicatie.

User Interfaces

De oplossing omvat een user interface voor de beheerder van de installaties. Er kan worden gebruik gemaakt van de REST API om een eigen GUI of portal te ontwikkelen.

Download

Andere producten

Praten over de verschillende mogelijkheden?

c4a-logo-white@2x

Wetenschapspark Universiteit Antwerpen.
Galileilaan 15 – 2845 Niel, België
Tel. +32 (0)3 443 0441
info@cast4all.com

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Close Menu